Om Helena

Om Helena

Född 1964 och uppvuxen på Södermalm i Stockholm, bosatt i Tullinge utanför Stockholm.

Jag har ritat teckningar i hela mitt liv. Och frilansat som illustratör sedan jag gick ut Beckmans 1991. Att vara illustratör är kanske ett av världens roligaste jobb. Jag leker hela dagarna. Men samtidigt måste man skärpa till sig för att lösa en viss uppgift till en viss tid. Det är en sport.

Jag var själv en stor bokälskare när jag var liten och har plöjt alla Fem-böckerna, Vi sex-böckerna, Kittyböckerna, Lilla huset på prärien-böckerna och framför allt Ture Sventon-böckerna. Därför känns det väldigt roligt att jobba med just en sådan bokserie, LasseMajas Detektivbyrå, som jag själv hade älskat i den åldern.

Men att teckna för bilderböcker är kanske ännu roligare eftersom man får bre ut sig med stora färgbilder hela vägen. När jag var liten ville jag bli antingen balettdansös eller privatdetektiv. Jag smög runt med mina kompisar på Mariaberget och spanade efter ledtrådar, vi hade en jättehemlig klubb, HK. Och en fot i deckarbranschen har jag ju kvar. Dansare blev jag däremot inte även om jag tränade och tränade ända tills jag var 22. Det var inte ens nära.

Har gått Nyckelviksskolan och reklamlinjen på Beckmans skola i Stockholm.

Sedan fyra år bor jag i ett rött hus under en stor ask (alltså trädet) tillsammans med två döttrar, en sambo och tre röda små fiskar. Jag har tänkt bli trädgårdsfantast men det verkar dröja… jag är bra på att klippa gräs med handjagare i alla fall. Och räfsa löv.

Priser och utmärkelser: 2:a pris för Mumiemysteriet i Bokjuryn 2004 tillsammans med Martin Widmark. Spårhunden för årets bästa barn- och ungdomsdeckare 2005, ”Tidningsmysteriet”

Dessutom var böckerna om LasseMajas Detektivbyrå julkalender på TV 2006.